Vaxning - vaxsorter

 

Vaxning

Vaxning är en effektiv, snabb och enkel hårborttagningsmetod. Man kan vaxa alla kroppsdelar. Vid regelbunden vaxning växer hårstråna långsammare, glesare, tunnare och blir svagare.

Vill du ha information om utbildning i olika vaxningstekniker? - Läs mer om vaxkurser eller kontakta oss!

 

Färdiga vaxremsor

                     Färdiga vaxremsor

Mellan två vaxremsor finns vaxet. Man gnuggar lite mellan händerna och mjukar upp vaxet, delar på remsorna och de är färdiga för användning. Ingen apparat behövs, inga burkar, inga verktyg överhuvudtaget. Färdiga vaxremsor används sällan på salong. Det kan vara praktiskt att ta med när man reser. Finns för ansikte ock kropp.Sockerbaserat vax

                       Sockervax - Hydro

Sockerbaserat vax som appliceras med spatel eller rullas på och dras av med remsa lämpar sig bäst för de som är lätt-vaxade. Oljelösligt vax kan fungera bättre på kunder som är svår-vaxade. En stor fördel är att det är vattenlösligt och resterna kan tas bort med ljummet vatten. 


Honungsemulsion

                     Honungsemulsion

En 100 % vattenlöslig naturprodukt som kan användas på alla kroppsdelar. Vid hårborttagning med honungsemulsion tillämpar man en speciell teknik (/finger/sugaring teknik). Honungsemulsion appliceras med fingrarna mothårs och avlägsnas medhårs. På det sättet drar man ut hårstråna i samma riktning som de växer. Honung har en välgörande, skyddande, bakteriedödande, smärtstillande effekt på huden. Skillnaden mellan honungsemulsion och sockerpasta (både har finger/sugaring tekniken) är förutom att honungsemulsion har många fler goda effekter på huden är den också kemiskt stabilare. Det räcker med en sort medan sockerpasta kräver 3 olika sorter, hård, medium, mjuk.  Läs mer om honungsemulsion!

 

Remsvax / Peel off vax (Kallvax - Varmvax)

I Sverige kallar man ofta oljelösligt vax som man använder remsa till, för kallvax och kallar vax som man drar av utan remsa för varmvax. Detta är faktiskt vilseledande och felaktigt eftersom all vax värms upp. Det enda vax som inte behöva värmas är färdiga vaxremsor, två remsor med vax mellan. På engelska kallar man det först nämnda för "varm wax" och det sist nämnda för "hot wax". Det är mer rätt eftersom det indikerar att både vaxsorter ska värmas fast det vax som inte kräver remsa har högre smälttemperatur. Andra, mer passande benämningar för vax som kräver remsa är remsvax / stripsvax och för vax som inte behöver remsa  är peel off vax /  film vax / kakvax / bivax.

 

Remsvax - Oljelösligt vax som kräver remsa

               roll-on vaxkassetter          Vax i burk

Vaxet värms i en roll-on kassettvärmare om det kommer i roll-on kassetter och i en burkvärmare om det kommer i burk. Detta vax är oljebaserat och mycket vanligt. Används dessutom mycket på salonger för professionell vaxning. Dras alltid av med hjälp av remsa. Roll-on är ett snabbt och smidigt sätt att vaxa med. Att jobba med spatel har återigen blivit populärt. I det fallet kommer vaxet i burk och värms i en burkvärmare. Vi har många olika sorters remsvax bl.a. för normal, känslig och mycket känslig hud samt vax som motverkar hårsäcksinfektion och vax för grova hårstrån för svårvaxade kunder med mera.

Remsvax innehåller rosin, även kallat kolofonium som kommer från pinjeträ eller andra växter. Rosin används till väldigt mycket, som ytbehandlingsmedel i läkemedel och tuggummi, som emulgator i läskedrycker. Det är en ingrediens i tvål, tryckfärger, lack, lim med mera. Allergi mot rosin/kolofonium är ganska ovanligt. Om du trots allt misstänker att en kund är allergisk mot kolofonium erbjuder vi remsvax som är 100% fritt från rosin/kolofonium. Läs mer om Diamond Ultra White och Diamond Pure vax.

 

Bivax

      Rosenblad bivax  Natur bivax

Bivax är hårt när det är kallt, det innehåller mycket hög halt av bivax, därav namnet. Det är ett skonsamt vax trots dess styrka. Bivax, likt andra peel off vax fäster inte så mycket till huden, det greppar hårstråna genom att det stelnar och blir hårt. Ju högre halt av bivax, desto snabbare torkar vaxet och desto hårdare blir det. För nybörjare kan det kännas lite svårt i början eftersom man behöver jobba snabbare med ett sådant vax, det klackererar lättare om man väntar för länge att dra av. Bivax tar mycket bra även på kortare, envisa hårstrån samt fjun. Passar bra för överläpp, haka, bikinilinje, axiller m.m. Vaxet värms/smältes i en vaxvärmare, stryks på med spatel. Efter några sekunder, när det har stelnat tar man upp en kant och drar av, ingen remsa behövs.

 

Peel off vax / film vax - vax som inte kräver remsa

                Finewax - Azul      Finewax - Glamour            Film wax           Vax för män 

Detta är en sorts vax som är mycket likt bivax men som är mjukare och följsammare. Det kan innehålla både rosin och bivax. Ingredienser som arganolja, bomullsfröolja skyddar huden under vaxning och andra mjukgörare gör det lätt att stryka ut vaxet på ganska stor yta. Även om det stryks tunt blir det som en sammanhängande remsa, lätt att dra av. Några av våra peel off vax som är mycket populära för brasiliansk vaxning är Finewax-Azul, Finewax - Glamour och Film vax. Dessa fungerar utmärkt på alla kroppsdelar, även stora ytor som rygg, bröst, ben etc. Det finns olika sorter. Om det mjukaste känns lite för snäll kan du välja en som är starkare. Läs mer om de olika sorterna under brasiliansk vaxning.

 

Olika vax för brazilian vaxning

Honungsemulsion är en 100% vattenlöslig natur produkt. Mild och välgörande för huden, kräver kunskap och specialteknik. Vår Finewax - Azul är mycket populär och efterfrågad. Mjukt och följsamt. Finewax - Argan är något starkare och torkar snabbare. Film vax är nästa steg om man vill gå upp i styrka. Vax för män med Eukalyptus är också följsam, speciellt anpassad för män. Självklart fungerar vår rosenblad bivax och natur bivax också för brasiliansk vaxning. Ar du duktig på tekniken och gärna vill ha ett vax som är starkare och snabbare prova något av dem! Läs mer om vax för brasiliansk vaxning

 

För- och efterbehandlingsprodukter

Hur man behandlar huden före och efter vaxning kan vara avgörande för ett lyckat resultat.
Huden ska vara ren och fettfri men inte alltför torr, inte skadad, inte irriterad. Vid vaxning följer en hel del döda hudceller med, det blir som en peeling. Kunden skall helst inte göra peeling dagen innan eller dagen efter vaxning. Om man vill göra peeling är det bäst att göra det 2-3 dagar innan vaxning och tidigast 6-7 dagar efter. Peeling, speciellt en kraftig peeling kan rubba hudens naturliga skyddsmantel och gör huden generellt känsligare. Våra Pre-depilatory produkter förbereder huden på rätt sätt, minskar känsligheten för vaxning och jämnar ut eventuella torrhetsfläckar samt verkar något smärtstillande.
Det är viktigt att efter vaxning snabbt återställa hudens balans genom att använda en efterbehandlingsprodukt som lugnar, tillför fuktighet, näring samt har hårväxthämmande effekt. Läs mer om olika för- och efterbehandlingsprodukter i shopen, kategori för- och efterbehandling.


Att tänka på före och efter vaxning

- Boka in extra tid första gången, så du hinner prata med kunden innan och efter vaxning. Ta reda på kundens vax-historik. Förklara hur det går till och vad kon/han ska tänka på före och efter vaxningen.

- Ha gärna flera vaxsorter klara, så du kan lätt skifta vax efter kundens behov.

- Vaxa inte skadad hud.

- Huden och håret skall inte mjukas upp med sol, varmt bad, bastu, dusch etc. Risken är då större för att lite för mycket hud följer med vid vaxning samt att de försvagade hårstråna lättare går av.

- Hårstråna på kroppen skall vara ca 4-5 mm långa. Men de kan vara kortare i ansiktet, bivax tar korta hårstrå mycket bra.

- Uppmuntra kunden att vaxa regelbundet året runt, att inte raka mellan vaxningstillfällena. Då når man snabbare och bättre resultat, det gör mindre ont, hårstråna tunnas ut snabbare. 

- Informera kunden om vikten av att sköta sin hud rätt efter vaxning. Speciellt de första 5-10 dagarna är hudens motståndskraft något nedsatt.

- Rekommendera att istället för vanlig kroppslotion använda hårväxthämmande mousse i 10-12 dagar efter vaxning på de vaxade kroppsdelar. Förutom att den har hårväxthämmande effekt, återställer den hudens balans och har antiseptisk effekt vilket håller porerna i schack, så att risken för hårsäcksinfektion minskar.

- Vid problem med inåtväxta hårstrån rekommenderas Hair Puller och Foli End.

- Det bör gå minst 2-4 dagar mellan peeling och vaxning. Peeling behövs inte heller göras förrän tidigast en vecka efter vaxning.

 

Informera kunden om följande

- Använd ljusa, lösa kläder. Mörka plagg fäller och kan irriterar huden, tajta kläder likaså.

- Bada eller duscha inte på några timmar. Låt huden vila och återhämta sig.

- Simma inte i klorerat vatten i 24-48 timmar.

- Sola aldrig efter vaxning inom minst 24 timmar om huden är van vid vaxning och minst 48 timmar efter de första vaxningarna. Även om rodnaden försvinner är huden känslig och risken för pigmentförändring är förhöjd.

- Använd ingen parfym på vaxade områden dagarna efter vaxning.

- Använd hårväxthämmande produkter i 10-12 dagar efter vaxning, övrig tid kroppslotion / kräm som håller huden mjuk och elastisk.

 

Som kund hos oss kan du alltid få mer tips, råd och support av vår vaxkunniga personal.